BAJA ORGANIK
Baja Organik adalah sebatian baja yang mengandungi bahan-bahan organik. Ia terdiri daripada yang semulajadi tanpa campuran bahan kimia antaranya seperti sisa makanan, sisa buah-buahan atau najis haiwan seperti kambing, lembu, arnab, ayam dan titik.
Pada minggu ini kami telah menjalakan aktiviti amali iaitu membuatan baja organik, dimana terdapat 4 jenis baja organik iaitu FAA (Fish Amino Acid), FPJ (Fermented Plant Juice), FFJ (Fermented Fruit Juice), CaP (Kulit Telur). Manakala, kami juga menghasilkan 1 jenis racun organik untuk tanaman di ladang.
Bahan-bahan yang digunakan untuk penghasilan baja organik antaranya ialah isi ikan, sayur-sayuran, pisang dan kulitnya, kulit telur, cili dan bawang putih.
Gambar 1 : Menunjukkan bahan-bahan untuk penghasilan baja organik.
FAA (Fish Amino Acid)
Cecair daripada proses pereputan ikan yang menghasilkan asid amino, iaitu komponen penting dari protein. FAA merupakan penghasilan yang baik untuk kehidupan dan pertumbuhan microbes dan juga pokok tumbuhan, kerana mengandungi pelbagai nutrient dan berbagai jenis asid amino dan komponen protein lain untuk kebaikan pokok.
Antara bahan-bahannya ialah gula merah (1kg dan dicairkan dengan 200ml air), Isi ikan atau sisa ikan, bekas plastik dan penutup bekas. Cara penghasilan baja organik FAA, pertama memotong isi ikan menjadi kecil bagi mempercepatkan proses penapaian. Kemudian masukkan isi ikan kedalam bekas plastik dan campurkan gula merah bersama dengan kadar 1:1 (80ml). Setelah siap dicampur tuliskan label dan tarikh. Dibiarkan selama seminggu. Terakhir sekali, perlu diletakkan dalam keadaan suhu bilik. Semasa proses penapaian tersebut dijalankan elakkan meletak baja orgaik di bawah cahaya matahari dan bekas terdedah. Kerana dengan suhu cahaya matahari yang terlalu panas boleh mematikan bakteria baik dari membiak dan membolehkan serangga perosak hinggap di baja organik.
Kaedah penggunaan adalah dengan jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau satu sudu besar kedalam 5 liter air dan siram kepada tanaman. Ikan yang sesuai digunakan ialah ikan kembung, sardine, tenggeri dan tongkol.
Gambar 2 : Menunjukkan penghasilan baja organik FAA (Fish Amino Acid)
FPJ (Fermented Plant Juice)
Fermented Plant Juice (FPJ) pula adalah campuran tumbuhan (rumput, sisa sayuran, sisa pangkasan), gula perang dan sedikit air bersih, dibiarkan selama lima hingga tujuh hari. Hormon ini kaya dengan unsur nitrogen (N).
Antara bahan-bahannya ialah gula merah (1kg dan dicarikan dengan 200ml air), sisa sayuran berdaun hijau, bekas plastik dan penutup bekas. Cara penghasilan baja organik FPJ, pertama sisa sayuran dipotong menjadi keil bagi mempercepatkan proses penapaian. Kemudian, masukkan isi ikan kedalam bekas dan mencampurkan dengan gula merah dengan kadar nisbah 1:1 (80ml). Tutup bekas tersebut dengan rapi dan melabelkan tarik dan bahan tersebut. Dari semasa ke semasa atau selang 3 hari, bahan peraman dikacau/digoncang untuk mempercepatkan proses penapaian dan melepaskan gas hasil daripada proses penapaian ini.
Kaedah penggunaan adalah dengan jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau satu sudu besar kedalam 5 liter air dan siram kepada tanaman. Semua jenis sayuran berdaun hijau boleh dijadikan sebagai baja organik FPJ (Fermented Plant Juice).
Gambar 3 : Menunjukkan penghasilan baja organik FPJ (Fermented Plant Juice)
FFJ (Fermented Fruit Juice)
Fermented
Fruit Juice (FFJ) adalah campuran buah-buahan yang manis (betik, mangga,
nangka, jambu) dan gula perang. Tambah sedikit air dan diperam selama antara
lima dan tujuh hari hari. Cecair yang terhasil kaya dengan unsur potassium (P)
dan kalsium (K).
Antara bahan-bahannya ialah gula merah (1kg dicarikan dengan 200 ml air), pisang masak dan kulit pisang yang telah hitam, bekas plastik dan penutup bekas. Cara penghasilan baja organik FFJ adalah memotong pisang menjadi kecil bagi mempercepatkan proses penapaian. Kemudian masukkan pisang dan kulit pisang yang telah hitam kedalam bekas dan dicampurkan dengan gula merah dalam kadar nisbah 1:1 (80ml). Labelkan dan tulis tarikh di bekas dan menutup bekas dengan rapi. baja ini siap dalam jangka masa 1-2 minggu dan jusnya ditapis. Jus ini dikenali sebagai baja FFJ (Fermented Fruit Juice).
Kaedah penggunaan adalah dengan jus yang ditapis dicampurkan pada kadar 5ml atau satu sudu besar kedalam 5 liter air dan siram kepada tanaman. Semua jenis sayuran berdaun hijau boleh dijadikan sebagai baja organik FFJ (Fermented Fruit Juice).
Gambar 4 : Menunjukkan penghasilan baja organik FFJ (Fermented Fruit Juice)
CaP (Kulit Telur)
CaP juga di kenali sebagai Air Larutan Kasium
(ALK), suatu kaedah untuk mendapatkan unsur Ca dari bahan yang mengandungi
kalsium seperti kulit telur, cengkerang hidupan air contoh siput atau kerang
atau ketam atau udang. Di samping terjadinya pelarutan kalsium, sedikit
sebanyak konsep extraction chitosan dari kulu kepiting atau udang juga berlaku
sewaktu proses. Kalsium amat di perlukan oleh pohon untuk kesihatan,
perkembangan dan pembaikan buah, dan lain yang berkaitan.
Antara bahan-bahannya ialah kulit telur yang telah dibasuh dan dikeringkan dalam oven selama 5 minit, cuka masak, bekas plastik dan penutup bekas. Cara penghasilan CaP ialah menrghancurkan kulit telur bagi mempercepatkan proses frmentasi dan sukat kulit telur yang telah dihancurkan. Campurkan bersama cuka masak pada kadar nisbah 1:1 (10ml). Kacur sehingga mengeluarkan bau hanyir. Seteleh itu, labelkan dan tulis tarikh di bekas dan menutup bekas dengan rapi. Baja organik ini siap dalam jangka masa 1-2 minggu.
Hasil Pemerhatian
Gambar 5 : Menunjukkan penghasilan baja organik CaP.
Hasil Pemerhatian
Hari
/
|
Warna
pemeraman
|
Kehdiran
bau gas (ada / tiada)
|
||||||
Tarikh
|
FAA
|
FPJ
|
FFJ
|
CaP
|
FAA
|
FPJ
|
FFJ
|
CaP
|
1
|
Coklat
|
Hijau coklat
|
Coklat
keperangan
|
Coklat cair
& Berbuih
|
Busuk hanyir
|
Daun &
Gula merah
|
Pisang
|
Masam
|
2
|
Coklat
|
Hijau coklat
|
Coklat
keperangan
|
Coklat cair
|
Busuk hanyir
|
Sedikit
masam
|
Masam
|
Masam
|
3
|
Coklat
|
Coklat cair
|
Coklat
keperangan
|
Coklat cair
|
Busuk hanyir
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
4
|
Coklat gelap
|
Coklat
|
Hitam
|
Jernih
|
Busuk hanyir
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
5
|
Coklat
kehitaman
|
Coklat
|
Hitam
|
Jernih
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
6
|
Coklat
kehitaman
|
Coklat
|
Hitam
|
Jernih
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
7
|
Coklat
kehitaman
|
Coklat
|
Hitam
|
Jernih
|
Masam
|
Masam
|
Masam
|
Sangat masam
|
Racun Organik
Racun organik ialah racun yang dihasilkan daripada bahan semulajadi dan mudah didapati. Ia bertujuan unutk menghalang seranga perosak yang terdapat pada tanaman.
Bahan-bahannya ialah bawang putih, cili padi dan air hujan. Semua bahan dipotong menjadi kecil dan hancur, peram selama 24 jam. Cara penghasilan ialah bawang putih dan cili potong menjadi kecil dan hancur kemudian masukkan ke dalam bekas plastik. Campurkan 100ml air hujan ke dalam bekas yang berisi bawang putih dan cili. Goncang sehingga sebati.
Hasil Pemerhatian
Bahan-bahannya ialah bawang putih, cili padi dan air hujan. Semua bahan dipotong menjadi kecil dan hancur, peram selama 24 jam. Cara penghasilan ialah bawang putih dan cili potong menjadi kecil dan hancur kemudian masukkan ke dalam bekas plastik. Campurkan 100ml air hujan ke dalam bekas yang berisi bawang putih dan cili. Goncang sehingga sebati.
Gambar 6 : Menunjukkan penghasilan racun organik.
Hasil Pemerhatian
Hasil daripada pemerhatian saya,
perubahan warna dan bau yang berlaku pada racun buataan adalah warna menjadi
merah dan keruh yang terhasil daripada cili dan bau masam hasil daripada bawang
putih.
Gambar 7 : Menunjukkan baja-baja organik dan racun organik yang sedang menjalani proses pemerapan
No comments:
Post a Comment